چرا گنو/لینوکس؟ قسمت سوم – اخلاق

اگر ما پول نداریم گوشت بخریم، یا قصاب محلمون خبیثه و به ما گوشت نمی‌فروشه، آیا ما مجوز داریم بریم ازش گوشت بدزدیم؟؟ اما ربطش به گنو/لینوکس چیه؟

اخلاق

همین داستان راجع به نرم‌فزارها هم صادقه، اگر ما پول نداریم از مایکروسافت ویندوز بخریم، یا از ادوبی فوتوشاپ بخریم، یا اینا به ما نمی‌فروشن، آیا ما مجوز داریم که ازشون دزدی کنیم و نرم‌افزاراشون رو کرک کنیم؟

خیلی با این جواب مواجه می‌شم که می‌گن: “این خارجیا انقد از ما دزدیدن که ما کرک کنیم هیچ ضرری نکنن” 😐

انصافا اینم شد دلیل؟ خارجیا کی هستن؟ جرم برنامه‌نویس خارجی چیه که ایرانی نیست و دولتش اجازه فروش نرم‌افزارش رو نمی‌ده؟ یا دولتش حق مردم ایران رو خورده یا نخورده یا هرچی؟ اینا همه توجیحه برای کاری که بهش عادت کردیم، عادت کردیم برای نرم‌افزار پول پرداخت نکنیم و کرکش کنیم.

خب پس چاره چیه؟ چاره هرچی باشه دزدی و کرک‌کردن نیست. ما می‌تونیم اخلاق رو زیر پا نگذاریم و به صورت رایگان کارامون رو با کامپیوتر و با بهترین نرم‌افزارا انجام بدیم. درسته بهترین نرم‌افزارا!

البته بهترین نرم‌افزار، نرم‌افزاری نیست که ما بهش عادت کردیم و باهاش راحتیم، کمی به خودمون سختی می‌دیم و عاداتمون رو عوض می‌کنیم، بابت اخلاق، اما این رعایت اخلاق یک‌طرفه نیست، ما از نرم‌افزاری استفاده می‌کنیم که اون هم به ما و حقوقمون احترام می‌گذاره! و در نهایت به کار با نرم‌افزاری عادت می‌کنیم که واقعا نرم‌افزار بهتریه!

این نرم‌افزارها نرم‌افزار آزاد نامیده می‌شن، شاید اصلا ایده‌ای نداشته باشید که چه نرم‌افزارایی منظور من هستن، اما مطمئنم تا حالا چندین بار ازشون استفاده کردید!! باور نمی‌کنید؟ نرم‌افزارایی مثل فایرفاکس، مثل وی‌ال‌سی، مثل تلگرام (سمت کاربر) و…

اینا نرم‌افزار آزاد هستن و شما بدون شناخت نرم‌افزار آزاد ازشون استفاده می‌کردید و از کیفیتشون آگاه هستید. حالا من دارم شما رو به استفاده از نرم‌افزارای آزاد دیگه‌ای دعوت می‌کنم تا بدون زیر پا گذاشتن اخلاقیات از بهترین‌ها استفاده کنید!

سیستم‌عامل گنو/لینوکس یک سیستم‌عامل آزاد است. بر خلاف ویندوز و مکینتاش! و ابزارای زیاد و آزاد دیگه‌ای روش می‌تونید استفاده کنید که از نرم‌افزارای انحصاری و گران قیمت بی‌نیازتون می‌کنه. به زودی یک مطلب جدا و مفصل راجع به نرم‌افزار آزاد و فرقش با متن‌باز (اوپن‌سورس) می‌نویسم.

اما فعلا اگر طرفدار اخلاقیات هستید:

۱. از نرم‌افزار آزاد استفاده کنید.

۲. از نرم‌افزار متن‌باز استفاده کنید.

۳. از نرم‌افزار رایگان استفاده کنید.

۴. نرم‌افزار غیررایگان رو بخرید.

۵. نرم‌افزار غیررایگانی که نمی‌تونید بخرید ازش استفاده نکنید، یا پولتون رو جمع کنید که بخریدش یا براش جایگزین پیدا کنید، عدم توانایی در خرید، مجوز دزدی نیست. 🙂

 

خوش و خرم باشید 🙂

8 دیدگاه در “چرا گنو/لینوکس؟ قسمت سوم – اخلاق”

  1. حالا من هم یه سوال از شما داشتم. اگر ما یه نرم افزار بنویسیم ‌، اگر مایکروسافت به اون نیاز داشته باشه ، حقوق ما رو رعایت می کنه ؟ قطعا خیر – چون ما جزو قانون کپی رایت جهانی نیستیم.
    پس به نظر من دلیلی نداره ما حقوق اون ها رو رعایت کنیم.

    1. بستگی به لایسنسی داره نرم‌افزار شما ازش استفاده می‌کنه، اگه از لایسنس‌های آزادی که آزادی نرم‌افزار رو تضمین کرده استفاده کنی، مایکروسافت موظفه در صورت استفاده از نرم‌افزارت اون بخش کار رو با همون لایسنس منتشر کنه،‌ در غیراینصورت می‌تونی ازش شکایت کنی!

      احترام به حقوق دیگران هم یه کار اخلاقی هست، بده بستون نیست که شما بگی چون اون نذاشت منم نمی‌ذارم، هرچند، شما یه نرم‌افزار بنویس که مایکروسافت حقوقت رو رعایت نکنه، بعد شما هم رعایت نکن (با وجودی که بازم دلیل نمی‌شه و باید با شکایت کار رو پیش ببری نه اینکه تو هم بری ازش دزدی کنی!)

      و نکته مهم‌تر دیگه اینه که شما الان داری لج می‌کنی با مایکروسافت؟؟ یا بهانه می‌تراشی و خودت رو توجیح می‌کنی؟ (خودت پیش خودت جواب خودت رو می‌دونی) من نظرم اینه که خیلی نرم‌افزارای بهتر از اون چیزی که مایکروسافت می‌ده رو ما به صورت آزاد و رایگان داریم، اصلا نیازی نیست به اون با نرم‌افزارای انحصاریش!

    2. تو یه نرم افزار بنویس اگه مایکروسافت نیاز داشت و ازت بردش من قول میدم دو برابر پولش رو بهت بدم

  2. تقریبا بیش از ۵-۶ ساله که کلا ویندوز رو گذاشتم کنار (اخرین ویندوزی که روی سیستمم داشتم ۷ تازه اومده بود) و با لینوکس کار می کنم البته کار ما تولید نرم افزار های تحت وب با پی اچ پی و طراحی سایت هست. تا حالا مشکل جدی ای نداشتم و حتی این کار باعث شده بتونم از سیستم های سخت افزاری که الان باید از رده خارج می شدند هم استفاده کنم.

  3. خوبی نرم‌افراز‌های آزاد یکیش اینه برای هر طیف سخت‌افزاری قابل استفاده است
    الان یکی از سیستم‌ها که دارم مال ۱۴ سال قبله 🙂 هنوز که هنوز داره کار میکنه با گنو/لینوکس

  4. مثلا خود ماکروسافت اگه بخواد میتونه یک کاری کنه که دیگه نشه مثلا ویژوال استادیو را کرک کرد ولی نمیکنه چون می خواد از نرم افزار هاش به خوبی استفاده بشه
    من یک کاربر عادی هستم که فعلا می خوام با ماشین مجازی توی لینوکس کار کنم بعد ویندوزم را پاک کنم اما توی دو راهی مینت و اوبونتو گیر کردم
    کدوم بهتره؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *